Vergelijk de bouwkundige tarieven
90% van de bouwkundige-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Veelgestelde vragen

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Nee, een bouwkundige keuring is niet wettelijk verplicht. U hebt als woningkoper echter wel een onderzoeksplicht en met een bouwkundige keuring voldoet u hier aan. In sommige situaties verplicht de hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport bij de aanvraag van een hypotheek.

Moet de bouwkundige bij mij uit de regio komen?

Nee. Bouwkundigen zijn, in tegenstelling tot taxateurs, niet gebonden aan een bepaald werkgebied. Bouwkundig experts mogen door het hele land bouwkundige keuringen uitvoeren. U kunt iedere bouwkundige op onze website kiezen.

Kan ik bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring?

Ja. Op deze manier kunt u de aankoop van uw woning annuleren als de bouwkundige keuring tegenvalt. Als u kiest voor bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring, neemt u meestal een maximaal bedrag aan herstelkosten op in uw ontbindende voorwaarden.

Wat is het beste moment voor een bouwkundige keuring?

Dat is afhankelijk van uw situatie en van uw ontbindende voorwaarden. Als u de bouwkundige keuring opneemt in uw ontbindende voorwaarden, kan de keuring probleemloos na de onderhandelingen plaatsvinden. Als u de uitkomst van de bouwkundige keuring wilt meenemen in de onderhandelingen, moet de keuring voor de onderhandelingen plaatsvinden. Als u de bouwkundige keuring niet opneemt in uw ontbindende voorwaarden, raden wij aan de keuring in de wettelijke bedenktijd te laten plaatsvinden.

Kan ik een bouwkundige keuring met spoed aanvragen?

Ja, u kunt dit altijd aangeven bij uw aanvraag. De bouwkundige zal proberen aan de spoedaanvraag te voldoen, maar dit is afhankelijk van zijn eigen planning. U heeft met spoed een bouwkundige keuring nodig als u de keuring binnen de wettelijke bedenktijd wilt laten uitvoeren en u nog geen afspraak heeft gemaakt. De meest geschikte bouwkundige keuring bij spoed is de meeloopkeuring, omdat hier naderhand geen bouwkundig rapport wordt opgemaakt.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Iedere bouwkundige bepaalt zijn eigen tarief. De kosten van een bouwtechnische keuring zijn onder andere afhankelijk van het type keuring dat u wilt en de inhoud van de woning.

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Ja. De kosten van een bouwkundige keuring zijn aftrekbaar bij de Belastingaangifte, omdat ze te maken hebben met het afsluiten van een hypotheek en het kopen of verbouwen van een woning.

Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?

Meestal duurt een bouwkundige keuring ongeveer een uur. Hoe groter de woning, hoe meer tijd de bouwkundige nodig heeft om de keuring uit te voeren. Ook de aanwezigheid van kopers of verkopers heeft invloed op de duur van een bouwkundige keuring. Als u aanwezig bent bij de bouwkundige keuring, is er altijd genoeg tijd om vragen te stellen.

Wanneer ontvang ik het bouwkundig rapport?

U ontvangt het bouwkundig rapport uiterlijk een aantal dagen na de keuring. Als u naast een bouwkundig rapport ook een energielabel, meerjarenonderhoudsplan of verbouwingsspecificatie heeft aangevraagd, duurt het uitwerken van het rapport iets langer. De bouwkundige werkt na afloop van de bouwkundige keuring uw rapport uit. Als het bouwkundig rapport compleet is, ontvangt u het meestal per e-mail.

Vind direct de goedkoopste bouwkundige. Vergelijk nu!